Sağlık

B12 Vitamininin Önemi

B12 vitamininin asıl ana görevi vücutta yer alan kırmızı kan hücresi üretimini etkin olarak gerçekleştirme ve merkezi sinir sisteminin tam olarak korunmasını sağlamaktır. B12 vitaminini vücuda fazla alma gibi bir problem olmamaktadır. Bunun nedeni B12 vitamini suda kısa sürede çözünen vitaminler arasındadır ve vücut vitamin konusunda ihtiyacı olanı aldıktan sonra geriye kalan fazla bölümünü idrar yoluyla sistemden atmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak alınması gerekmektedir.

B12 Vitamini En Çok Nelerde Bulunur

B12 vitamininin genel olarak asıl kaynağı hayvansal gıdalar olarak bilinmektedir. Hayvansal gıdalar bu vitamini bulundurması bakımından zengindir. Günümüzde bazı bitkisel gıda türlerinde sonradan B12 vitamini eklenebilmektedir. Satın almış olduğunuz bitkisel gıdaların B12 vitamini tam olarak içerip içermediğini ambalajında yer alan içerik bölümünden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. B12 vitamini en çok nelerde bulunur? B12 vitamini en çok deniz ürünleri, yumurta et, ve peynirde bulunmaktadır.

B12 Eksikliği Neden Olur?

Mide problemleri B12 vitamininin eksik olarak bulunmasına neden olabilmektedir. B12 vitamininin vücut tarafından en doğru şekilde emilmesine yardımcı olan aracı hücreler, vücut içerisinde mide tahrişi ya da mide iltihabı sebebiyle fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremezse vücuda alınacak olan vitamin sisteme dâhil edilememektedir. Bununla beraber mide asidi üretiminin az olarak gerçekleştirdiği kişilerde B12 vitamini vücut aracılığı ile etkin olarak emilemediği için B12 eksikliği görülmektedir. Bu tür mide hastalıklarının onlarca farklı nedeni yer alabileceği gibi mide asidini tam olarak dengeleyen reçeteli ilaçların aşırı derecede kullanımı da bu sonucu doğurabilmektedir.

B12 Eksikliğinin Sonuçları

 Vücutta B12 vitamini eksikliğinin en yaygın görülen belirtileri; yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı ,kabızlık ve anemi olarak görülmektedir. Bunun yanında el ve ayaklarda uyuşma problemi, karıncalanma gibi vücut üzerinde sinir sistemi sorunları görülebilmektedir.

İlginizi Çekebilir  Kabızlığa Karşı Neler Yapılabilir?

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu